28 april 2014 (verantwoordingsdatum)
Projectaanvrager : Bucapido, Paul Bateeze
Projectnaam : Soft development 2013
Projectomvang : 5.000 euro
Aanvraagmaand : Juni 2013
Uitvoeringsperiode : Juli t/m December 2013
Projectaanvrager
De ontwikkelingsorganisatie Buswale Catholic Parish Integrated Development Organisation (BUCAPIDO) is opgericht in juli 2005.
Aanvraagprocedure
De standaard aanvraagprocedure is gevolgd.
Projectaanvraag
De projectaanvraag is een voortzetting van het soft development program en betreft vervolgtraining en -begeleiding van programmadeelnemers uit 4 dorpen en 6 groepen.
Projectuitvoering
In april 2014 is het projectverantwoordingsrapport ontvangen. Hier volgen enige vermeldenswaardige zaken.
Positieve ontwikkelingen
1. Een aantal deelnemers is in meer of mindere mate doorgegaan met de uitvoering van hun plan en met wat ze geleerd hebben, met name op het gebied van bananenteelt, cassave, groenteteelt en geiten.
2. De bananen van degenen die de geleerde kennis hebben toegepast, werden niet getroffen door felle zonnestralen die de gewassen van de boeren veel schade hebben berokkend.
3. Sommige boeren genereerden en krijgen nog steeds inkomsten uit de teelt van groenten, met name dodo, tomaten.
4. Sommige hebben hun geiten ingeruild voor koeien en hebben geiten verkocht om schoolgeld voor hun kinderen te betalen.
5. Sommige leden van de gemeenschap hebben hun zelfredzaamheid ontwikkeld en waarderen de kennis en informatie die hen is gegeven.
6. Sommigen hebben grote plannen en vooruitzichten om het beter te doen: inkomsten genereren en in de nabije toekomst commerciële boeren worden.
Uitdagingen
1. De langdurige droogte heeft gewassen vernietigd, vooral moestuinen en de meeste deelnemers hebben geen groenten meer. Door de langdurige droogte hebben de boeren slechte oogsten en weinig voedsel.
2. Goed leiderschap blijft een echte uitdaging.
3. Lange afstanden en slechte wegen.
- Joseph Mangeni laat de resultaten zien van een andere opzet bij het telen van groente. Kleine akkertjes in plaats van planten verspreid onder de bomen. Hierdoor kan er praktischer en overzichtelijker gewerkt worden. Tussen de akkertjes zijn geulen gemaakt, het bevloeien is zo functioneler.
- Jonge aanplant van bananenbomen wordt afgedekt door bananen bladeren. Hierdoor houdt de grond het vocht beter vast.
- Koeien lopen in een kraal. Als de koeien niet vrij rond lopen zijn ze beter beschermd tegen de hete zon en tegen het oplopen van ziektes en tegen diefstal. Ze worden gevoed met olifantengras. Het resultaat is een gezondere veestapel en een hogere melkproductie.
- Een prachtige bougainvillea zorgt niet alleen voor kleur op de compound maar is tevens een schaduwplek
- Een nieuw gebouwde latrine op een compound. De muur ervoor zorgt voor privacy en schaduw. Onderdeel hygiëne van het soft-development project.
- Door met je voet op het balkje boven de grond te drukken gaat de jerrycan, die gevuld is met water, kantelen. Zo kan je je handen na het latrine bezoek wassen zonder de jerrycan aan te raken. Onderdeel hygiëne van het soft-development project.
- Sorghum. Naast bananen, mais, dodo hoofdvoedsel in Uganda. Gezonde aanvulling van de dagelijkse voeding.
- Projectleider Paul Bateeze laat de enorme droogte zien waar dat deel van het land mee te kampen heeft. De mais staat dor en verdroogd op het land.
- Het gebied wat direct grenst aan het Victoriameer kan beter geïrrigeerd worden, de droogte kan daar beter bestreden worden en de oogst is goed. Mensen, daar uit de omgeving volgen het nieuwe plantsysteem van het soft-development op.
- Geitenstal. Van de grond en overdekt. Voordeel: minder last van ongedierte en ziektes waardoor gezondere en een verhoogde geitenproductie. Ze worden gevoed met olifantengras.
- Naast geiten en koeien kunnen ook konijnen een bron van smakelijk, gezond en zacht vlees zijn. Ze zijn eenvoudig te houden en worden gevoed met plantenafval.