Soft development 2014

10 december 2015  (verantwoordingsdatum)

Projectaanvrager            : Bucapido, Paul Bateeze
Projectnaam                   : Soft development 2014
Projectomvang               :
5.000 euro
Aanvraagmaand             :
September 2014
Uitvoeringsperiode        :
Juli t/m December 2014

Projectaanvrager
De ontwikkelingsorganisatie Buswale Catholic Parish Integrated Development Organisation (BUCAPIDO) is opgericht in juli 2005.

Aanvraagprocedure
De standaard aanvraagprocedure is gevolgd.

Projectaanvraag
De projectaanvraag is een voortzetting van het soft development program en  betreft vervolgtraining en -begeleiding van programmadeelnemers van 6 eerder getrainde groepen en 4 nieuwe groepen.

Projectuitvoering
In december 2015 is het projectverantwoordingsrapport ontvangen. Hier volgen enige vermeldenswaardige zaken.

Positieve ontwikkelingen
1. Vier nieuwe gemobiliseerde gemeenschappen, namelijk Mukorobi (Jeugd), Kitondha, Bidimo en Lwangosia, waardoor er nu in totaal 8 gemeenschappen / dorpen aan het programma meedoen.

2. De zwakke groepen zoals Mahono Madidi van Lubira, Mutumba en Buswale werden opnieuw gemobiliseerd.

3. Duizend bananenplanten werden gekocht en geleverd aan de 4 nieuwe gemeenschappen.

4. Demonstratietuinen werden geopend in de nieuwe gemeenschappen.

5. De eerder getrainde groepen werden bezocht en geïmplementeerde activiteiten werden gemonitord. Daar waar nodig werd extra training en begeleiding gegeven.

Behaalde successen
De bananen die de extreme droogte en hete omstandigheden hebben overleefd, werden bemest en momenteel produceren ze al bananen. Boeren in de gemeenschappen van Babiri Bandu en Buchimo verkopen bananen. In de nieuwe gemeenschappen zijn er een aantal boeren in Kitodha en Budimo met bananen die het goed doen.

Uitdagingen
De maanden juli t/m december 2014 waren erg droog en heet, zodat een groot deel van de geproduceerde bananen en groenten volledig verdroogden.

Toelichting
In sommige dorpen zijn de geadviseerde methoden niet goed toegepast. De deelnemers zullen opnieuw worden begeleid. Daarnaast heeft de parochie Buswale flink te lijden gehad onder een extreem lange hitte- en droogteperiode. Het simpele druppel-water irrigatiesysteem was niet altijd voldoende om het verdrogen van de planten op de akkers te voorkomen.

Een van de aanbevelingen van coördinator Paul Bateeze is dan ook dat de Bucapido-organisatie in Buswale gaat nadenken over een betere irrigatiemethode. De verwachting is namelijk dat langdurige droogteperiodes in de toekomst vaker zullen voorkomen.

Sommige deelnemende dorpen waren ondanks de droogte wel succesvol. Daar was een aantal boeren dankzij de geografische ligging (minder droog) gelukkig wel in staat bananen te oogsten.