Soft development 2016

11 februari 2018  (verantwoordingsdatum)

Projectaanvrager            : Bucapido, Paul Bateeze
Projectnaam                    :
Soft development 2017
Projectomvang               :
5.000 euro
Aanvraagmaand             :
Mei 2016, vervolgstorting
Uitvoeringsperiode        :
Januari t/m December 2017   

Projectaanvrager
De ontwikkelingsorganisatie Buswale Catholic Parish Integrated Development Organisation (BUCAPIDO) is opgericht in juli 2005.

Aanvraagprocedure
De standaard aanvraagprocedure is gevolgd.

Projectaanvraag
De projectaanvraag is een voortzetting van het soft development program en betreft vervolgtraining en – begeleiding van programmadeelnemers van eerder getrainde groepen en nieuwe groepen

Projectuitvoering
In februari 2018 is het projectverantwoordingsrapport ontvangen. Hier volgen enige vermeldenswaardige zaken.

  1. Het telen van watermeloen is een van de meest succesvolle activiteiten gebleken. Na training en uitdelen van zaden aan boeren in de Khitoda gemeenschap, zijn die succesvol aan de gang gegaan en zij hebben andere leden aangestoken om dat ook te doen. Tot nu toe zijn er bijna 100 boeren betrokken bij de watermeloenenteelt. Zij hebben in totaal 55 vrachtwagens met watermeloen geproduceerd tegen een prijs van 1200 á 1600 euro per vrachtwagen. De activiteit wint snel aan kracht en lijkt een cash crop van het gebied te worden. De watermeloenen worden verkocht aan Kenia en omdat Buswale dicht bij de grens ligt, zijn de transportkosten relatief laag.
  2. Omdat de bananenteelt werd beïnvloed door de droogte, hebben de boeren in Kitodha veel moeite gedaan om water uit de beek of een waterput te halen en hun tuinen water te geven. Dit pakte voor de 5 boeren die dit deden goed uit.
  3. 200 bananenuitlopers werden geleverd aan Buwagama Primary School, waardoor de school haar bananentuin kon uitbreiden. De planten worden goed verzorgd en doen het erg goed. Buwagama Primary School heeft zeer geprofiteerd van de bananenteelt; de directrice is heel blij dat leraren nu overdag op school kunnen eten, waardoor zij beter lesgeven. Voor komend jaar hoopt zij nu ook de kinderen te eten kunnen geven.
  4. Training in het bewaren van de oogst. Van diverse kanten werd duidelijk gemaakt dat de leden veel bewaarverliezen leden, vooral bij de gewassen mais en cassave. Daarom werden ze getraind in het op een goede wijze oogsten, drogen en bewaren van hun gewassen. De training werd uitgevoerd in drie gemeenschappen van Buwagama, Kitodha en Panga. Daar zijn ze zijn nu in staat hun oogst geruime tijd zonder grote verliezen te bewaren.

Uitdagingen
Bovenstaande activiteiten werden geïmplementeerd te midden van de volgende uitdagingen.

  1. Droogte lijkt bijna een jaarlijks terugkerend fenomeen geworden en heeft in 2017 opnieuw de groei  van de gewassen zwaar belemmerd.
  2. Vanwege de droogte waren de oogsten laag en werden sommige huishoudens getroffen door ernstige voedseltekorten.
  3. Joseph Mangeni en Paul Bateeze spelen een hoofdrol in het soft development programma. Zij werden beiden getroffen door een langdurige ziekte, waardoor de implementatie van het soft development programma een flinke vertraging opliep.
  •