Diversen Akties 2019

 

Op 30-05-2019 zijn 9 jongeren gestart aan een fietstocht van 70 KM. Als bestemming voor het door hen bijeen gefietste sponsorgeld hebben zij de Stichting Uganda gekozen.
Vanuit de stichting hebben we ze een zakje met lekkers voor onderweg meegegeven, drinken, koek en snoep.
Stichting Uganda wil deze toppers bedanken voor hun inzet. Hun geweldige actie heeft 400 euro opgeleverd.
Wij willen iedereen die aan deze actie heeft meegewerkt heel hartelijk bedanken.

 

 

Ugandarun 12 april 2019

Lagere school Zuidermeer
Het is dit jaar de dertigste keer, dat de stichting Uganda samenwerkt met de lagere school “St Bernadette” in Zuidermeer, om geld op te halen voor de scholen in Uganda.
Was het in voorgaande jaren altijd een sponsorloop die de kinderen deden, dit jaar was het een Ugandarun, gehouden op de Koningsdag van 12 april jl.
Elk jaar, voorafgaande aan de sponsorloop, legt de werkgroep van de stichting Uganda aan de kinderen uit, hoe de schoolkinderen in Uganda les krijgen en hoe het geld wordt besteed dat ze met de sponsorloop ophalen.
Dit jaar was het een topjaar, er is maar liefs 1700 euro bij elkaar gerend.
Een fantastisch bedrag. Het wordt gestoken in de renovatie van de lagere school in Buswale. Het nog door pater Kees Spil gebouwde oudste lokaal moet dringend worden opgeknapt. Het opgehaalde geld is een flinke stimulans om hier nu snel mee aan de gang te gaan. De kinderen, leerkrachten en ouders die hieraan hebben meegewerkt worden allen hartelijk bedankt voor hun medewerking en inzet.

Bestuur Stichting Uganda

 

Bron: NHD

Zuidermeer helpt Buswale
Dertigste Ugandarun leerlingen Bernadetteschool Stichting pater Kees Spil zet werk door

Zuidermeer
De naam ’Zuidermeer’ klinkt na 42 jaar nog steeds in het Ugandese plaatsje Buswale. En dat allemaal door het werk van pater Kees Spil (1943- 1988). In het Westfriese dorp wordt nog steeds geld ingezameld voor de doelen die hij voor ogen had. Volgende week gaan de leerlingen van de St. Bernadetteschool in Zuidermeer weer gesponsord sporten tijdens de Ugandarun, om zo geld op te halen voor onder meer basisscholen in Buswale.
Dat wordt dan de dertigste keer dat deze school een sponsorloop houdt, vertelt Sjaak Spil. Samen met Cees Duipmans en Nico Vriend is hij betrokken bij de stichting ’Uganda Werkvoortzetting Pater Kees Spil’, oftewel naar Zuidermeerse gewoonte afgekort tot de ’stichting Uganda’.

Herinnering
Alle moeite wordt gedaan om de herinnering aan het missiewerk van hun dorpsgenoot levend te houden. Kees Spil vertrok in 1971 als missiepater naar het Afrikaanse land en heeft vooral in en om Buswale van alles gedaan om de lokale bevolking te helpen. In al die jaren werd hij regelmatig geholpen door familieleden en vrienden, die de lange reis naar Uganda ondernamen. De stichting werd opgericht, nadat er abrupt een einde kwam aan het leven van Kees Spil. Hij werd in 1988 bij vermoedelijk een roofoverval vermoord.

Acties
De Zuidermeerders gingen middels de eigen stichting aan de slag met inzamelingsacties. En daarbij was de basisschool een van de eersten. Nu wordt dus voor het dertigste jaar gerend en gewandeld voor de stichting Uganda. Meester Harry Blom van de Bernadetteschool is er al die tijd al bij betrokken. „De kinderen vinden het nog steeds leuk om te doen”, lacht hij. En het resultaat mag er in die drie decennia zijn, oordeelt penningmeester Spil. „Ze hebben nu bij elkaar vijfendertig mille bij elkaar gelopen”, vertelt hij trots. ,,Wij vinden dat voor zo’n relatief kleine school een enorme prestatie.” Door de jaren heen is de opbrengst volgens Nico Vriend vooral gestoken in leermiddelen in de basisschooltjes rond Buswale. „Ze krijgen dan boeken en schriften, om eens wat te noemen. Want als je echt iets aan hulp wil doen in dit land, dan begint dat met onderwijs.”
Ze gaan als stichting komende week bij de leerlingen van de St. Bernadetteschool langs, om te vertellen over het werk van de stichting. Op 12 april is de grote sportdag, en dan gaan de kinderen – gesteund door een sponsorlijst – rondjes rennen. „Voor pater Spil en het doel dat hij voor ogen heeft gehad”, weet Duipmans. „Dat vinden wij ook het mooie”, vult Sjaak Spil aan. „We geven op deze manier toch iets door van zijn ideaal.”

Op het schoolplein in Zuidermeer: (vlnr) Sjaak Spil, onderwijzer Harry Blom, Cees Duipmans en Nico Vriend.

Foto: Henk de Weerd
Tekst: Martin Menger