Toespraak 25-jarig jubileum Jambo koor

                                                                                                                                     30 oktober 2016

 

Ter voorbereiding op vandaag heb ik afgelopen week nog even gekeken op de website van het Jambo koor. Daar zag ik dat als datum van de 1ste herdenkingsviering oktober 1991 is genoteerd, de exacte datum wordt op de website niet vermeld.

Nu is mijn vrouw Margriet lerares en heeft door de jaren heen een hele verzameling ingevulde agenda’s aangelegd, voor elk schooljaar één. In die van 1991 staat op vrijdag 27 september de 1ste herdenkingsviering vermeld met na afloop gezellig samenzijn bij Vronie. Deze datum kan dus als datum van de 1ste herdenkingsviering op de website van het Jambo koor worden overgenomen.

Jambo koor en Stichting Uganda, 2 verschillende organisaties, maar toch heel nauw aan elkaar gelieerd. Daar waar de Stichting Uganda inzet op verbetering van gezondheidszorg en onderwijs in Uganda en met name in Buswale en Kiyunga, daar laat het Jambo koor de cultuur, de muziek en de blijheid van de Afrikaanse kerk horen en zien.

Er is sprake van een hele nauwe, warme band. Tijdens alle herdenkings-vieringen in de afgelopen jaren werd de muzikale omlijsting verzorgd door het Jambo koor, onder leiding van zijn dynamische dirigent Teun Steur.

Daarbij verzorgde de Uganda Stichting de aankondiging van de viering in kranten en bladen en zorgde het Jambo koor door hun optredens voor een grotere bekendheid van de Stichting Uganda. Het was en is een ware wisselwerking, die gunstig uitpakt voor beide organisaties.

Legendarisch waren de vieringen in de parochiekerk in de Zuidermeer. De koorleden, prachtig uitgerust in Ugandese kledij, kwamen zingend en dansend de kerk binnen en namen zo hun plaats op het altaar in. Tijdens de offerande werden, net zoals in Uganda, geld, kippen, konijnen en zelfs schapen als gift naar het altaar gebracht. Éven hebben we nog overwogen om ook een koe als offer naar het altaar te brengen. Maar waar een gevallen konijnen- of schapenkeutel nog wel te hanteren was, zagen we toch op tegen een eventuele koeienvlaai in de kerk, om dan nog maar niet te spreken van een eventuele koeienwaterval. Geen koeien in de kerk dus.

Jubilerend Jambo koor, wij zijn dankbaar dat jullie ons en de doelen van de Stichting Uganda al die jaren hebben ondersteund. Graag wil ik jullie bedanken voor de prachtige jaren die we samen hebben meegemaakt. Tenslotte wil ik jullie héél, héél hartelijk feliciteren met dit 25-jarig jubileum en spreek hierbij de hoop uit, dat er nog vele jaren van vruchtbare samenwerking mogen volgen.